2014-03-05 Alchemija LIII. Visuomenė pagal Zygmuntą Baumaną

Šįkart, iškart po paskaitos Vytauto Didžiojo universitete, Laisvės alėjoje ant suolelio prisėsime su sociologu Zygmuntu Baumanu.
Pokalbis su 1925 metais Poznanėje gimusiu mokslininku prasideda nuo klausimo. „Ar galima rūkyti televizijoje?" - klausia pypkę prisikimšęs profesorius. Į jį galime pažvelgti simboliškai: kaip į visuomenės tyrimų išeities tašką. Kas mūsų visuomenėje turi teisę leisti arba drausti? Kas šiuolaikiniame sociume yra televizija? Ką reiškia rūkyti viešumoje?.. Galima rašyti nesibaigiančią klausimų seką. Bet ši laida - vieta atsakymams.
Priešingai, nei galėtų reikalauti televizijos formatas, laida nėra skaidyta siekiant palaikyti žiūrovo tonusą. Baumanas į klausimus atsakinėja nepamiršdamas įvairių reiškinių niuansų, todėl jo pasisakymai ilgi - 6, 7, 8 minutės... Ir tai netampa laidos minusu. Tai neabejotinas pliusas! Profesorius kalba aiškia ir paprasta kalba, nedemonstruodamas specialistams būdingos terminologijos. Jo lengva ir įdomu klausytis. Net neabejoju, kad naujų dalykų išgirs ir tie, kurie yra lankęsi jo paskaitose.